fredag 3 september 2010

Att vara före sin tid betyder att ta ansvar!

Det är 18 år sedan jag kom till Finland. Väldigt fort förstod jag att jag befinner mig i ett land där de flesta invånare tar ansvar och vill göra sitt bästa. Redan då fick jag frågor om hur vi kan hjälpa – hur vi kan skapa balans. Sannfinländarna hade på den tiden inte någon större roll i politiken – allra minst i frågor som rör invandring.

”Vi ligger före vår tid.” påstår Timo Soini i Hbl 31.8. Ligger man före sin tid om man simpelt säger NEJ till invandringen? Låt mig jämföra den här lösningen med ett mycket enkelt exempel. Ett barn vill ha högre veckopeng eller en nyare dator, barnet kanske tjatar och går på. Det simplaste är att säga NEJ! och inte bry sig dess mera. En mera ansvarsfull förälder försöker i alla fall förklara och diskutera sig till en lösning. Det är att ta ansvar. Och det har jag lärt mig i Finland. Att ta ansvar är att vara före sin tid. Att pösa och bara säga NEJ är så ofinskt något kan bli!

Jag blir ledsen när jag ser kommentarer om att SFP är ett parti som ”bara” vill öppna gränserna för alla människor som söker ett bättre liv. Att det är ”bara” att komma! Jag blir ledsen för det är långt från sanningen! Utmaningar i invandrarpolitiken har alltid funnits, och det är SFP som satte fokus på dem. SFP har aldrig kämpat för någonting annat än för att alla människor som bor i Finland ska få samma förutsättningar, samma rättigheter och samma skyldigheter!

Migrationsministern jobbar med de verktyg hon har. När inte verktygen funnits har hon fått tillverka dem. Ensam. Det är få som har hjälpt henne med det. Man ska minsann ha en ryggrad av stål för att klara sig med så lite stöd från sina ministerkolleger. Vad har Sannfinländarna skapat för verktyg? Ordet NEJ?!

Tro inte för en stund att SFP inte lägger ner mycket möda och jobb för att balansera invandrarpolitiken så att den passar för den finländska himlen! Tro inte för en stund att det parti som har mest kunskap i frågan inte har ansvarsfulla lösningar på utmaningarna också!

Och jag tror inte för en stund att befolkningen i detta land är redo att ”bara” säga NEJ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar